Юнкер към българите: Прекрасна работа, удоволствие е да се работи с вас

Всички евродепутати дадоха отлична оценка за Българското европредседателство

"Много добре. Прекрасна работа. Благодаря ви за това", обърна се председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по повод края на европредседателството ни. В европейския парламент в Страсбург той подчерта, че е било истинско удоволствие да работи с българите. „Вие построихте мостове и обединихте хора“, заяви още той.

Днес премиерът Бойко Борисов представи постигнатото от страната ни за шестте месеца начело на Съвета на ЕС.  

"Постигнахме 45 споразумения от 105, още толкова затворихме в Съвета, за да може австрийските колеги да ги продължат. Поставихме си 4 основни приоритета и постигнахме успехи по всеки от тях. Най-голям успех постигнахме по темата за Западните Балкани. Не може да има мир в Европа, ако всички страни не са обединени", заяви Борисов пред евродепутатите.

Като пример за свършеното по време на Българското председателство той посочи споразумението между Атина и Скопие за името на Македония, започването на преговори за членство с Македония и Албания и договора за добросъседство между България и Македония.

Той посочи и оставащите предизвикателства пред ЕС, като политиката на Доналд Тръмп, Брекзит, тероризма, ситуацията в Африка.

Борисов подчерта, че ще продължим да работи за пълно членство в Шенген и приемането на България в Еврозоната.

На пресконференция след изслушването на пред евродепутатите, Борисов подчерта, че всички българи трябва да сме горди за добрата оценка на европредседателството.

Той благодари на всички, които са работили усилено.

„Всички политически партии в изказванията си дадоха отлична оценка. Всички отчитат, че сме се справили добре. Дори за миграцията нашите предложения продължават да отекват, защото те са в интерес на всички. Това прави България горда и показа че сме държава, която други трудно биха достигнали в някои сфери.“, категоричен е Борисов.

По повод критиките на президента Румен Радев, Борисов му пожела и той да получава стандартни комплименти и посочи, че успеха на Българското председателство е и за него, и за всеки българин.