Коалицията в Германия е спасена

Свят

03-07-2018, 08:18

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Меркел и Зеехофер се договориха за мигрантите

След няколко дни на тежки и напрегнати срещи канцлерът на германия Ангела меркел и вътрешният министър Хорст Зеехофер постигнаха споразумение за мигрантите. Така на практика те спасиха и коалицията в страната. Двамата имаха огромни различия за това как да се спре миграционния поток към Германия. Зеехофер, който е и лидер на Християнсоциален съюз, заплаши да подаде оставка като министър и лидер на своята партия. Така можеше да се стигне до ситуация, в която партията на Меркел - Християндемократическия съюз – губи коалиционния си партньор.

Политическата криза поне засега е преодоляна. Зеехофер искаше директни затваряне на границите на Германия и връщането на мигрантите още от там. Меркел настояваше за общоевропейско решение. Двамата са намерили компромис. Нелегалните мигранти, които пристигат в Германия, но вече са регистрирани в други страни от ЕС, ще бъдат настанявани в транзитни центрове на германско-австрийската граница. След проучване те ще бъдат депортирани. Депортирането обаче трябва да се организира в рамките на административни споразумения, сключени със съответните страни.

Меркел посочи, че намереният компромис запазва духа на партньорство с ЕС и едновременно с това е направена важна стъпка за организирането и контролирането на вторичната миграция. Зеехофер пък определи споразумението като устойчиво и такова, което ще действа в бъдеще.