Без промени в матурата след 7 клас

Общество

02-07-2018, 16:04

Снимка:

Freeimages.com/Patrick Nijhuis

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Десетки родители на шестокласници и седмокласници се ожалвали пред омбудсмана заради промяната във формата

Промени във формата на матурата по български език и литература през предстоящата учебна година няма да има. Това става ясно от официален отговор изпратен от образователното министерство до омбудсмана Мая Манолова.

В  институцията на обществения защитник са постъпили десетки жалби от разтревожени родители на бъдещи седмокласници и шестокласници, в които  заявяват категоричната си позиция срещу намерението на МОН матурата по БЕЛ след VII клас за учебната 2018 г./2019 г. да включва материала от обучението в V, VI и VII клас, съобщават от пресцентъра на омбудсмана. Това е и причината да бъде изпратено запитването.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев уверил, че „експертите в МОН се съобразиха с обществените нагласи и с интересите на учениците, затова ще предложат в НВО по БЕЛ през учебната 2018/2019 година да бъде включено учебно съдържание от компонент литература само за VII клас“.

На 6 юни т.г. от МОН обявиха, че се обсъжда коренна промяна в съдържанието на изпита, като той вече ще включва не само съдържанието от задължителната подготовка в VII клас, а и това от шести и пети. 

Родителите на седмокласници и шестокласници протестират, тъй като техните деца, набор 2005 г. и набор 2006 г., са заварено положение и се оказват неподготвени за новите промени.

„Основен принцип в правото е даден закон, ако засяга неблагоприятно лица, то той да важи занапред, а не за заварени случаи. Нашите деца вече преминаха през материала за пети и шести клас, без реално да имат представа, че ще полагат изпит върху него“, пишат те.

Родителите са категорични, че е резонно, ако въобще има необходимост от промени във формата, то те да се отнасят за бъдещите петокласници – набор 2007 г.