Превозвачите се обединяват, създават Конфедерация

Общество

02-07-2018, 15:08

Снимка:

България утре

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

От нас премиерът поиска обединение, ще го направим, заявиха от организациите

Автобусният бранш настоява за Конфедерация на националните сдружения в пътническия транспортен сектор. Това обявиха на пресконференция представители на Националния съюз на превозвачите, Корпорацията на автомобилните превозвачи и браншови организации. Те са поканили всички национално представителни сдружения в пътническия транспортен сектор. Членството във въпросната конфедерация ще се осъществява на доброволен принцип.
След като исканията им за спиране на законопроекта за създаване на Автомобилна камара бяха удовлетворени от премиера Борисов, те изразиха благодарността си към него, че е постъпил мъдро в тази ситуация и разбрал, че законопроектът е вреден за бранша. Опонентите им обаче от транспортния бранш продължават да настояват за създаване на закон и Автобусна камара.
„От нас премиерът поиска обединение, ще го направим“, категорични са от Националното сдружение на автобусните превозвачи. Те посочиха, че най-важното е, че трябва да има реципрочност в управлението с ротационен принцип в ръководството.
„Нямаме против да се обединят двата бранша с доброволни конфедерации“, смята Магдалена Милтенова от Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта. Тя посочи, че както изискванията, така и проблемите на двата сектора автобусен и транспортен са коренно различни. Те уверяват, че автобусния и транспортния бранш никога няма да се обединят в едно сдружение. По думите им са отворени към диалог и са поканили колегите си от транспортния бранш. „Няма нищо по-разумно от това двата бранша в собствени Конфедерации да постигнем съгласие по общите теми“, заяви Милтенова.
„Да не възприемаме нещата като битка на личности и на лобита, на товарен срещу пътнически транспорт“, посочи пък Ивайло Константинов, който е изпълнителен директор на Националното сдружение на автобусните превозвачи.
Те изразиха и притеснения по повод пакет „Мибилност“ 2. Опасенията на превозвачите са, че пакетът ще доведе до сериозни финансови щети за държавата. „Имаме пълно единомислие с министъра на транспорта и с евродепутатите по отношение на това какво ще бъде становището ни – категорично против Мобилния пакет 2“, заявиха позицията си превозвачите. В края на месеца ще станат ясни окончателните промени по пакет „Мобилност“.