Управляващите готвят глоба „Мързелив чиновник“

Политика

02-07-2018, 15:03

Снимка:

Freeimages.com/EMiN OZKAN

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Санкцията за скатаване на държавен служител ще стига до 1500 лв.

Без повече скатаващи се чиновници. Държавните служители, които мързелуват в работно време ще бъдат глобявани с до 1500 лв. Това е предвидено в комисия промени в Административно-процесуалния кодекс (АПК), които вече бяха одобрени от парламентарната комисия в парламента.

Съгласно новата редакция на чл. 302, служител, който не изпълнява в срок задълженията си, не издава навреме административни актове и документи, и така осуетява произнасянето по искане на граждани, ще се наказва с глоба от 50 до 1000 лева (ал.1). Ако е сторил това в противоречие с нареждането на началника си, глобата за него ще бъде от 100 до 1000 лв. (ал. 3), пише „Труд“.

Санкцията нараства до 1500 лв., при положение, че длъжностното лице не реагира своевременно на жалба, не я препрати на шефа си или на съда и не вземе мерки за проверка на сигнал за нередност (чл. 303). И в момента има текст в АПК, според който се глобява заради мързела и небрежността, обаче на практика такава глоба не е наложена на нито един от многобройните обитатели на канцеларии у нас.

С новите поправки за първи път в АПК се записва кой точно ще установява бездействието на чиновниците и кой ще ги наказва – съответно от инспекторатите на държавните органи и ведомства, а наказанието ще се определя от шефовете и заместниците им. Издънките на висшите представители на изпълнителната власт – министри, областни управители и шефове на държавни агенции ще се разкриват и документират от Главния инспекторат. А наказателните заповеди ще издава лично министър-председателят, освен ако не упълномощи друг правителствен деятел за това.