Банда готвела убийства на магистрати

Крими

02-07-2018, 13:04

Снимка:

freeimages.com/alvaro reyes

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

В черния списък на групата имало прокурори и полицаи

Синът на Йосиф Йосифов, известен като Йоско Костинбродския - Иван е задържан за участие в организирана престъпна, която е планирала нападения и убийства на магистрати. В списък на бандата фигурирали имената на прокурори и полицаи. Служителите на реда били на мушка, защото не били корумпирани и пречели на престъпната група. Друг мотив за готвените похищения бил отмъщение, заради различни разследвания, които се водели срещу членове на групата. Това съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев. „Ние работим доста сериозно с МВР и ГДБОП и смятам, че сме постигнали много добри резултати. Явно това вече създава сериозен проблем за част от тези лица, след като се стига до този краен резултат. Няма да позволим никаква форма на натиск върху служители на МВР и магистрати, които изпълняват качествено задълженията си“, увери Гешев.
Бандата се състояла от 17 души. „Привлечени към наказателна отговорност са 13 лица, 4 други са обявени за общодържавно издирване. Спрямо 10 Специализираният наказателен съд в събота взе мярка „задържане под стража“. Спрямо едно лице не сме поискали, тъй като то е с мярка „задържане под стража“ по друго досъдебно производство“, разясни прокурор Гешев.
Иван Йосифов имал ръководни функции в групата, обясни прокурор Гешев. Групата основно се е занимавала с разпространение на наркотични вещества и агресивно разширяване на територии и дилърска мрежа. Става въпрос за организирана престъпна група, в която участват емблематични лица за криминалния контингент в София, обясни шефът на спецпрокурорите. Бандитите принуждавали малолетни непълнолетните да продават наркотици. Разследването е продължило 2-3 месеца, като в него са участвали и ГДБОП.
Йоско Костинбродския е легендарна фигура от подземния свят. Задържан е многократно. Обвинен беше за тартор на групата на мокри поръчки „Килърите“ 4. В момента обаче е обявен за издирване. Йосифов има и една оправдателна присъда за атентата срещу Киро Японеца през 2003 година.