Това ли краят на ерата „Меркел“?

Дългогодишната коалиция между ХДС и ХСС виси на косъм, коалиционният партньор Зеехофер предложи да хвърли оставка

Коалиционното управление на Германия е пред разпад. Дългогодишното партньорство между християндемократите на Ангела Меркел и християнсоциалистите на Хорст Зеехофер е разтърсвано от проблеми заради несъгласие по въпросите с миграцията. Зеехофер, който е и вътрешен министър на Меркел, е предложил оставка ако тя не направи определени компромиси.

Коалиционният партньор Зеехофер обмисля напълно сериозно както отстъпване от правителството, така и от ръководената от него партия, съобщил той пред близки негови съпартийци. Причината – пълната липса на подкрепа. Депутатите от партията на Зеехофер вече заявиха категорично, че не искат да приемат оставката му.

„Обсъдих въпроса за сътрудничество с Хорст Зеехофер и това, че канцлер и вътрешен министър трябва да са в позиция да говорят един с друг. Ситуацията в Германия във връзка със сигурността не е лесна“, заяви след вчерашните тежки преговори Меркел.

Преговорите между двете партии продължават днес.

В най-лошия вариант за Меркел, в който тя не успява да постигне компромис с християнсоциалистите, пред нея съществуват няколко възможни стратегии за действие за да оцелее политически. Вариант е да се опита да направи правителство на малцинството или да потърси нова коалиционна сделка със Зелените или Свободните демократи. Последният вариант е сама да свали правителството с вот на недоверие и да задейства процедура по провеждането на нови избори.