Масови протести срещу Тръмп за миграционната му политика

Свят

01-07-2018, 13:10

Снимка:

Twitter

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

На места се стигна и до сблъсъци

Десетки хиляди хора се присъединиха към национални протести в САЩ заради имиграционни политики на администрацията на Тръмп. 630 събития се проведоха в цялата страна с искане децата разделени от родителите си мигранти да бъдат отново събрани. Най-масови бяха демонстрациите в Ню Йорк и Вашингтон. На места се стигна и до сблъсъци, след като крайнодесни организации проведоха контрапротести.

Преди седмици новината за разделянето на децата от родителите им, които нелегално са влезли в САЩ, буквално разтърси САЩ. Оказа се и че условията в които са поставени децата са много тежки. Появиха се и кадри на деца, държани в клетки. Около 2 000 деца остават отделени от родителите си, въпреки че президентът Доналд Тръмп се преклони пред обществено недоволство и ограничи политиката.

Президентът Тръмп обеща семействата да бъдат заедно в центровете за задържане на мигранти. Но критиците твърдят, че заповедта не е разгледала въпроса за вече разделените семейства, оставяйки несигурност относно съдбата на 2 342 деца, отнети от родителите им само между 5 май и 9 юни. По-рано тази седмица съдия в Калифорния разпореди семействата да се съберат в рамките на 30 дни.

В опит да успокои обществото съпругата на президента Мелания Тръмп дори посети център за бежанци деца.

Тръмп похвали администрацията на агенцията за миграция, като обясни, че тяхната е работа е „най-тежка“, но те я вършат чудесно.