Германия се е договорила с 14 държави за мигранти

Свят

30-06-2018, 14:31

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Меркел има срок до юли да реши проблема, за да запази коалицията си

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е сключила споразумения с 14 страни за бързото връщане на мигрантите, опитващи се да влязат в Германия. Това съобщава ДПА, позовавайки се на документ, с който разполага. Съгласили се да приемат мигранти, са Унгария, Полша, Чехия, Белгия, Дания, Естония, Франция, Финландия, Литва, Латвия, Люксембург, Холандия, Португалия и Швеция.

Търсещите убежище, пристигащи в Германия, които са регистрирани за първи път в други страни от ЕС, трябва да бъдат отведени в по-големи "центрове“, гласи споразумението.

Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер от баварския Християнсоциален съюз даде на Меркел срок до юли за намиране на решение с мигрантите. В противен случай той заплаши съществуването на широката коалиция в Германия.

Меркел вече е информирала двете партии коалиционни партньори за постигнатите споразумения, както и за постигнатото на Съвета на ЕС вчера по темата за миграцията.

ЕС се договори за създаване на бежански центрове извън ЕС, както и за по-голямо подпомагане на страните от Африка, така че да се реши проблемът с мигрантите.