Юнкер и Туск: Благодарим България за ефективното председателство!

Пробивът със Западните Балкани беше възможен единствено заради оптимизма на Борисов, твърди председателят на Европейския съвет Туск

Закриваща пресконференция на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз се състоя в Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер благодариха на българското правителство за ефективната работа.

Като най-големият успех двамата отличиха Срещата на върха в София и пробива, който беше постигнат със Западните Балкани, които по думите им били възможни единствено заради оптимизма на премиера Бойко Борисов.

„Да благодаря на моя приятел Бойко Борисов за забележителното и ефективно българско председателство. Ти и твоят екип свършихте впечатляваща работа включително на Срещата на върха, която беше историческа за нашите отношения със Западните Балкани. Благодаря ти много Бойко!“, заяви Доналд Туск.

Към похвалата се включи и Жан-Клод Юнкер.

„И аз трябва да кажа колко благодарна е комисията за ефективната работа за първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз“, заяви Юнкер. „Аз имам българи в моя екип – основно говорителката Мина (Андреева), така че и преди знаех, че българите са продуктивни. Даже може би твърде продуктивни. И Бойко го доказа. Това беше първо българско председателство в много тежък момент и той се справи много добре – с ефективност, с особен вид хумор и с неговия начин, по който събира хората заедно“, подчерта председателят на ЕК.

От своя страна българският премиер също не спести благодарности към Брюксел. „Всичко щеше да е поставено под съмнение ако не бяхме решили днес да дадем перспектива на Македония и Албания“, каза той.

Борисов разказва на какъв принцип са били подбрани приоритетите на София за последните 6 месеца.

„Постарахме се да бъдем максимално прагматични, да си поставим цели, които ще можем да придвижим напред – с много напреднахме, с някои дори приключихме. Много е постигнато в миграцията. Въпреки големите противоречия между двете доктрини как да пазим ЕС, стигнахме до крехък консенсус. Колкото и да сме скромни, направихме добро председателство. Не допуснахме грешки. Всички ни аплодираха“, обобщи българският министър-председател.

По отношение на напредъка на страната ни по присъединяване към Шенгенското пространство и Еврозоната, всички домашни са написани и е въпрос на време, увери той.

„Имахме дълга нощ и сме изтощени, но се справихме“, така определи снощните инфарктни разговори за миграцията, продължили до малките часове Юнкер.

„Имаме съгласие, но това реално беше най-лесното. По-трудно ще е да приложим договореното“, заяви Туск, който отново припомни договореното до тук.

Тази нощ евролидерите се разбраха за създаването на изнесени центрове, хотспотове и платформи извън рамките на Европа и оказване на по-голяма европейска подкрепа за либийската брегова охрана. Финансови траншове ще има към Турция и Африка.

„Изпратихме ясно съобщение към всички плавателни съдове в Средиземно море - включително на НПО-тата, да спазват закона. Могат да се стоят контролни центрове на европейска територия в страни, които искат да построят такива“, обясни още Туск.