Дунав мост 3 – реалност след 4-5 години

Политика

29-06-2018, 16:59

Снимка:

МРРБ

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Има инвеститорски интерес от Китай

Приоритет е да се построи трети мост над река Дунав Русе-Гюргево. Това обяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков след срещата си с вицепремиера на Румъния Паул Станеску в Русе. Реално съоръжението може да е факт след 4-5 години.

Още следващия месец Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще внесе в Министерския съвет проект за промяна на меморандума между правителствата на България и Румъния, в който ще бъде добавен втори мост между Русе и Гюргево над река Дунав. Веднага след това ще бъде създадена експертна работна група между България и Румъния, за да бъдат положени основите по проектирането и търсенето на финансов източник.

„Има вече заявени китайски намерения не само за втори мост край Русе, но за магистралата Русе – Велико Търново и свързването й с тунела под Шипка в автомагистрален габарит“, коментира Николай Нанков.

„Всички знаем каква е натовареността на сегашния ГКПП „Дунав мост I“. Изнемогва – часове опашки, особено през летните месеци, от леки автомобили. Тенденцията през последните две - три години е ръст с 10-15% годишно на тежкотоварните транспортни средства. Вече има почти 5000 тежкотоварни автомобили средно на денонощие“, обясни Нанков.

Планирани са и мостове между Никопол и Турну Мъгуреле и Силистра - Кълараш.