Кибер културата навлиза в българските училища

Общество

29-06-2018, 13:03

Снимка:

Държавна агенция „Електронно управление“

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Българските училища ще имат достъп до Системата за сигурно електронно връчване

Представиха първия по рода си интерактивен урок по кибер хигиена, предназначен за ученици, преподаватели и родители на децата от първи до седми клас в българските училища. Урокът „С голямата технология идва голямата отговорност“ е одобрен от Министерството на образованието и науката (МОН) и може да бъде избирателно включен в учебната програма на училищата в страната от учебната 2018/2019 г. Учебното съдържание е част от материалите, подготвени от Държавната агенция „Електронно управление“ ДАЕУ в рамките на Националната кампания за кибер хигиена под надслов „Няма да ме хакнат“, която се проведе по време на Българското председателство на Съвета на ЕС под патронажа на комисар Мария Габриел.
„Усилията на повишаване на цифровата култура на гражданите трябва да продължат“, заяви председателят на ДАЕУ Атанас Темелков. „За шест месеца повече от 8 000 деца бяха обучени в основни умения за кибер хигиена. Проведени бяха десетки срещи в цялата страна с преподаватели и родители. Кампанията привлече и хиляди последователи в социалните мрежи, държавни институции, неправителствени организации и българския бизнес“, отчете той.
До септември 2018 г. българските училища ще имат достъп до Системата за сигурно електронно връчване (eDelivery), поддържана от ДАЕУ, и чрез сигурна електронна поща ще има възможност да получават цялото учебно съдържание. Системата е цифров еквивалент на класическата препоръчана поща и позволява изцяло цифрово взаимодействие в институциите.
„През изминалите 6 месеца показахме, че когато сме обединени, можем да привлечем вниманието към значението на уменията на младите хора в онлайн пространството. Само всички заедно можем да направим цифровата трансформация носител на нещо положително за младите хора, за техните учители, и да им помогнем да формират цифровото си бъдеще“, заяви европейският комисар за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.
Комисар Габриел открои кампанията като пример за добра практика и в рамките на общоевропейската информационна кампания за безопасен интернет Safer Internet for the EU (#SaferInternet4EU) под нейна егида. Тя насочи вниманието и върху друга своя инициатива - Алианса за защита на малолетните в интернет, в която членуват 25 организации, сред които са УНИЦЕФ и големите социални мрежи, партньори в преодоляването на ключовите цифрови предизвикателства пред младите хора в Европа.