Бойкот в БСП – 11 депутати се обърнаха срещу Корнелия Нинова

Голяма част от „левицата“ не гласува заедно с колегите си за популисткото предложение за отмяната на ваканцията на депутатите

11 депутати от БСП бойкотираха гласуването на Корнелия Нинова за отмяна на депутатската ваканция. Вътрешни източници разказват, че инициатор е бил бившият вицепремиер, който беше член на кабинета Виденов – Румен Гечев. Впоследствие той е бил подкрепен и последван от Таско Ерменков, Васил Антонов, Иво Христов, Стефан Данаилов, Красимир Янков и още техни колеги.

Според запознати Гечев най-демонстративно и пред всички е заявил, че не подкрепя лидерката на столетницата и популисткото и искане за съкращаване на почивните дни на народните представители. 

Единайсетте отсъстващи реално сутринта са присъствали на заседанието и са гласували при вота на недоверие. Впоследствие обаче, когато се стигна го предложението на председателката им, вече мистериозно отсъстваха, което е ясен знак за растящите пукнатини в групата на социалистите.

Новите признаци за разцепление в БСП идват броени дни след като от коалицията се отделиха земеделците на Спас Панчев, който вече е независим депутат. Непосредствено след това стана ясно и че зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев подава оставка.

Самото предложение за отмяна на ваканцията беше отхвърлено с 68 гласа „за“, „против“ 10 и 101 „въздържали се“. Освен бойкота на част от социалистите, идеята не срещна подкрепа и в лицето на традиционния им партньор ДПС, които предпочетоха въобще да не участват в гласуването.

Преди да вземат решението си депутатите размениха остри реплики от парламентарната трибуна.

„Няма да бъдем част от дъното, което ударихте в парламента“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на разискването на проекта за отмяна на лятната ваканция на Народното събрание през 2018 г. От левицата мотивираха искането си да се работи през август месец с желанието да бъдат приети всички законопроекти, които целят решаването на проблемите на хората с увреждания.

„Можехте да поискате отмяна на лятната ваканция и по друг начин, да стане без панаир. Госпожо Нинова, вие сте лидер на столетницата. Една столетна партия не й отива да подскача, защото може да получи инфаркт“. Така депутатът на ГЕРБ Тома Биков разкритикува начина, по който се прави искането за отмяна на лятната ваканция.

„Как си позволявате да правите политика с болките на хората? Не ви ли е срам?“, попита БСП  депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов преди гласуването. „Дивият популизъм ме кара да си мисля – нима обслужвате фармацевтичните компании? Виждам ви като лобисти, а не като защитници“, допълни Рашидов.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък каза, че ще подкрепи проекторешението на БСП за отмяна на лятната ваканция ако Корнелия Нинова й обещае, че ще присъства през цялото време на обсъжданията на Закона за хората с увреждания. Тя припомни, че Нинова е присъствала 1 месец и четири седмици в пленарна зала от началото на съставяне на 44-ото НС, а когато е била – го е правила епизодично.