ЮНЕСКО подкрепи правителството за Пирин

Политика

29-06-2018, 12:15

Снимка:

България утре

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Псевдо-екологични организации манипулираха ЮНЕСКО, заяви Валери Симеонов

ЮНЕСКО подкрепи решението на българското правителство от края на 2017 г. за промяна в плана за управление на Национален парк "Пирин" и разреши изграждането на второ ски съоръжение. С такова решение от заседанието на Комитета на световно наследство на ЮНЕСКО в Бахрейн се завърна вицепремиерът Валери Сименов. Той обясни, че решението е постигнато с пълно единодушие. "Представителите на ЮНЕСКО не разполагаха с достоверна информация за ситуацията в България", коментира Валери Симеонов. И допълни: "Причината да се стигне до тук от една страна бяха усилията на псевдо-екологичните организации,които манипулираха ЮНЕСКО, а от друга страна, това че ние нямаме постоянен представител на България в тази организация", обясни Симеонов.
По думите му благодарение на неимоверните усилия на българската делегация решението е било сменено с по-благоприятно за страната ни.
Втората промяна, която са постигнали, е да не се извършва цялостна екологична оценка, а да се извършва само оценка на устройствените планове. Тоест - ако концесионерът реши да прави втори лифт на Банско, ще се направи екологична оценка само на самия лифт и съоръжението, а не на цялата планина, поясни вицепремиерът.
Симеонов определи темата като важна за българската икономика и подчерта, че е лично негова кауза, с която се е ангажирал.