С консенсус ЮНЕСКО подкрепи българското правителство за Пирин

Политика

29-06-2018, 10:35

Снимка:

Freeimages/Upendra Velankar

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Решението на Световната организация опроверга всички измислици на "зелените"

С консенсус ЮНЕСКО подкрепи решението на българското правителство от 28 декември, с което беше променен частично действащият план за управление на Национален парк „Пирин“, съобщава „Труд“. Този документ на Министерския съвет даде възможност за започване на законовите процедури, предхождащи изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Отделно корекциите в Плана са стъпка към цялостното развитие на зимния туризъм в страната ни. На 42-та годишна сесия на ЮНЕСКО, която се провежда в Бахрейн, българската делегация, водена от вицепремиера Валери Симеонов, получи подкрепата на повечето държави-членки на Комитета на Световната организация. Както „Труд“ пръв съобщи, Симеонов и експерти от Министерството на околната среда и водите и Министерството на културата са в Бахрейн за Годишната сесия. По този начин ЮНЕСКО показа на „зелените“ в България, че тяхното настояване за Екологична оценка (ЕО) на самите корекции в Плана е несъстоятелно.

Относно новия План за управление, който вече няколко години е в съдебни процедури, обжалван от „зелените“, от Световната организация препоръчват да се изчака решението на българския съд за това нужна ли е на него да се прави ЕО.

По време на дискусията Валери Симеонов благодари на делегатите и покани всички представители да посетят Пирин и ски зоната.

Решението на Комитета на ЮНЕСКО очевидно шокира „зелените“, които бяха изпратили в Бахрейн Катерина Раковска от WWF-България. Тя е съпруга на Андрей Ковачев, един от водачите на организациите от коалицията „За да остане природа в България“, която е едно с политическа партия „Зелените“. Във WWF-България е и Веселина Кавръкова, която живее на семейни начала с бившия директор на Природен парк „Витоша“ и виден „гражданин“ Тома Белев. На годишната среща Раковска правела совалки сред страните-членки на Комитета с искането Пирин да бъде вписан като застрашен обект от световното природно наследство, научи „Труд“. Същото правеше преди 2 години на срещата на Световната организация в Истанбул племенникът на проваления правосъден министър Христо Иванов – Любомир Костадинов.

Днес очевидно мисията на Раковска не се е увенчала с успех. Тя показа това с изказването си на дискусията, като обвини делегатите, че са допуснали огромна грешка.  Малко по-рано побеснели, „зелените“ моментално започнаха виртуалните си атаки в социалните мрежи срещу българското правителство.

Тази седмица Тома Белев пусна фалшивата новина, че Валери Симеонов и българската делегация спят в хотел „Риц“ в Бахрейн на цени от 500 до 1500 лева Вицепремиерът набързо го разобличи, а „екологът“ дори не се извини за манипулацията.

Един от съратниците на Белев – Стефан Аврамов, нарече „курветини“ държавите, дали подкрепа за решението от 28 декември, а Петко Цветков от Фондация „Биоразнообразие“ започна трескаво да пише възмутителни писма до посолствата на тези страни. Тома Белев последва примера му и призова всички да пишат, но на „добър български“, а не на „лош английски“.

„Зелените“ не спряха до тук и в истерията си подновиха лъжата, че министърът на околната среда и водите Нено Димов миналата седмица е бил в Париж, където „хранил на обяд“ посланици на страни от ЮНЕСКО и така осигурил подкрепа за правителственото решение.

 След решението от 28 декември „природозащитниците“ опитваха да окажат натиск над изпълнителната власт да отмени решението си, позволяващо изграждането на втори кабинков лифт в Банско под предлог, че Министерски съвет всъщност е разрешил изграждането на най-големия ски курорт в света върху половината от парк Пирин, което

също е лъжа. Организирани бяха протести под това мото, кулминирали с довеждането на зелената евродепутатка Франческа Келер в България, която положи прецедент в историята на Европейския съюз и де факто подкрепи искане за оставка на българското правителство. Паралелно с това, премиерът Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов,  министърът на околната среда Нено Димов, еврокомисарят Кармену Вела, бившите министри на екологията Нона Караджова и Евдокия Манева, юристи и експерти разясниха, че решението на Министерски съвет позволява изграждането на спортна и техническа инфраструктура единствено в рамките на съществуващата зона за туризъм с площ 2.2% от парка и не може да се говори за каквото и да било строителство на писти, хотели и лифтове върху 48% от Пирин. „Екозащитниците“ продължиха да протестират с искания за оставка и отмяна на решението уж за застрояване на 48% от парк Пирин. В последния месец митингите им затихнаха, тъй като обикновените хора разбраха, че са употребени политически.

През април политическа партия „Зелените“ (коалицията „За да остане природа в България“) влязоха в обединение с „Да, България“ на Христо Иванов и ДСБ, водени от генерал Атанас Атанасов. По този начин стана съвсем очевидно, че протестите за Пирин всъщност не са граждански, а преследват политически цели, като основната е оставка на правителството. На евентуални предсрочни избори трите формации ще опитат да влязат в парламента, което е техен болезнен стремеж. За тяхно съжаление в момента социолозите не им дават повече от 2 процента подкрепа.

Сега, след като и ЮНЕСКО де факто разобличи „зелените“, те нямат полезен ход, освен да продължат да лъжат в социалните мрежи, тъй като на площадите не могат да съберат поддръжници. Просто защото нямат.

Около два часа след гласуването от пресслужбата на Министерския съвет пуснаха и официално прессъобщение. Ето какво гласи то:

Българската делегация представи и защити държавната позиция за опазване на Национален парк „Пирин“ по време на 42-то заседание на Комитета за световното природно наследство към ЮНЕСКО в Бахрейн. Предложените от българска страна текстове бяха гласувани с пълен консенсус от държавите-членки на Комитета, потвърждавайки устойчивото управление на обекта на световното наследство и перспективата за балансирано развитие на туризма в националния парк. Първоначалното проекторешение на ЮНЕСКО призоваваше да не се изпълнява решението на Министерски съвет, както и изискваше от България да извърши стратегическа екoлогична оценка на новия план за управление, каквато не се изисква от европейското и българско законодателство и би блокирало развитието на региона за десетилетия напред. В рамките на три дни българската делегация проведе редица срещи с Международния съюз за защита на природата и делегациите на всички останали държави-членки на Комитета, които гласуваха с единодушие предложените редакции. Според приетото редактирано решение Комитетът отбелязва, че разширяването на ски инфраструктурата в Национален парк „Пирин“ вече е позволено и изисква българската държава да се придържа стриктно законовите процедури по приемането на инвестиционни предложения, така че да не се увреди стойността на обекта. В своето изказване вицепремиерът Валери Симеонов, който оглавяваше делегацията, изложи целенасочената политика на българската държава за баланс между опазване на околната среда и развитие на туризма и покани представителите на Комитета да посетят град Банско и Национален парк „Пирин“.