Борисов от Брюксел: Всички дават за пример добре охраняваната ни граница

Министър-председателят Бойко Борисов ще представи пред европейските лидери позицията на страната ни по въпроса с решаването на мигрантската криза

България ще настоява за незабавно затваряне на външните граници на ЕС и задължителното преминаване през граничните пунктове, релокацията на вече влезли в територията на ЕС мигранти и активна работа на споразуменията с трети страни. Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов непосредствено преди началото на заседанието на Европейския съвет за миграцията.

Българският министър-председател ще апелира пред колегите си споразумението с Турция за мигрантския поток да продължи да работи и ЕС да изплати останалата част от договорените средства.

„Всички лидери са категорични, че българското председателство на Съвета на ЕС беше успешно. Положихме огромни усилия да бъдат решени проблемите с миграцията. Всички дават за пример добре охраняваната българска граница с Турция и казват, че се справяме прекрасно“, каза още премиерът Борисов.

Министър-председателят обяви, че утре ще запознае лидерите на страните от еврозоната с кандидатурата на България за „чакалнята“ на еврозоната и критериите, които страната ни изпълнява.