Интеграционните добавки на хората с увреждания остават

Общество

28-06-2018, 15:04

Снимка:

freeimages.com/ alex ringer

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Няма да прекъсва изплащането им, увери социалният министър Бисер Петков

Интеграционните добавки за хората с увреждания остават, няма да има забавяне и при получаването им, увери социалният министър Бисер Петков по време на заседание на парламентарната комисия по труда и социалната политика. Близо 500 хил. души у нас получават интеграционна добавка за транспортни услуги, 70 хил.-за информационни и телекомуникационни услуги , а заделените пари за тези добавки в бюджета са 152 млн.лв .
През юни Върховният административен съд отмени окончателно текстовете, които определят размера на месечните добавки за социална интеграция, транспортни, информационни и телекомуникационни услуги за хората с увреждания. Добавките се определяха като процент от гарантирания минимален доход, което, според ВАС, противоречи на Закона за интеграция на хората с увреждания. Според него всички добавки трябва да бъдат в размер, който е съобразен с индивидуалните нужди на всеки човек с увреждания.
Очаква се групата на ГЕРБ да внесе промяна в Закона за интеграция на хората с увреждания. Социалната комисия ще поиска и становище от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и от Агенцията за хората с увреждания. Целта е новите текстове да бъдат приети до средата на юли, за да може всички заявили да получат добавките си.