Забраниха в обектите за млечни продукти да влизат растителни мазнини

Общество

28-06-2018, 09:49

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Трябва единно европейско законодателство за храните в ЕС

"Вече е факт нормативната уредба, която забранява в обект, в който се преработват млечни продукти, въобще да влизат растителни мазнини". Това заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов пред NOVA телевизия. Ако някой производител използва имитиращ продукт, той трябва да бъде отделно пакетиран, на него да не пише, че е млечен продукт, и разположен на друг щанд.
Министър Порожанов коментира и темата за двойния стандарт при храните в ЕС. „ За да може да има еднакъв състав, трябва да има единно европейско законодателство. И това според мен не би трябвало да бъде проблем за големите компании”, обясни министърът на земеделието и храните.
Toй коментира и опасенията на родни свиневъди, които наскоро поискаха спешни мерки срещу африканската чума. Огнище на заболяването е открито в Тулча, на 100 км от Русе. Министърът уточни, че ваксина и лечение за тази болест няма. "Тя засяга дивите и питомните свине. Тръгна от Грузия, мина през редица държави. Доскоро вирусът стоеше на горната граница на Румъния с Унгария, но вече от близо 2 седмици той е на 160 км от северната ни граница".