Борисов пред „Известия“: България реши проблема с незаконната миграция

Свят

27-06-2018, 10:13

Снимка:

правителствена пресслужба

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

България предлага да действа в три посоки за решаване на проблема

България успя да реши проблема с нелегалните мигранти, навлизащи в ЕС по т. нар. „Балкански маршрут. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред руското издание „Известия“.  Той е посочил  и  важната роля, която играе Турция в решаването на проблема.

„Благодарение на политиката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган през изминалата година и половина нито един  мигрант не е прекосил незаконно границата“, коментира Борисов.

Това се дължи на споразумението за бежанците постигнато между Брюксел и Анкара през 2015 г. година.

„Споразумение с Турция трябва да работи, въпреки суровата реториката на нашите колеги, най-вече в Западна Европа към президента Ердоган. Досега той изпълнява почти две години всички споразумения и задължения, които Анкара е поела. Благодарение на турската политика през изминалата година и половина, миграцията към България е достигнала нула“, заяви още българският премиер.

Изданието припомня и че на българо-турската граница е изградена ограда, която да попречи на мигрантите да преминават границата.

Темата за миграцията в Съюза, обсъждането на което наскоро се разгоря с възобновена сила, се превърна в един от основните въпроси в навечерието на срещата на върха на 28-29 юни.

България предлага да действа в три посоки за решаване на миграционния проблем.

„Първо, за да се защитят границите на Европейския съюз, за да не се налага да изграждаме бариери в Европа, е необходимо да се засили защитата на външните граници, като се прехвърлят повече кораби, гранични служители и дори представители на въоръжените сили“, смята Борисов.

Втората точка на българската концепция за миграцията е създаването на центрове за бежанци извън Европейския съюз в безопасна зона в близост до въоръжени конфликти. Що се отнася до икономическите мигранти, ако в европейските страни няма нужда от трудови ресурси, те ще трябва да се завърнат у дома.

Трето, международната общност трябва да се справи с проблемите на бедността и постоянния растеж на раждаемостта в Африка. Въпросът за миграцията е пряко свързан с тези аспекти, подчерта българският премиер. "Африка е била експлоатирана от десетилетия, сега трябва да се погрижи за нея на глобално ниво", каза Бойко Борисов.