МТСП ще е готово с решение за децата с увреждания преди края на юли

Бисер Петков: Нашето желание е да решим проблема с майките и да намалим напрежението

Министерството на труда и социалната политика трябва да има готово решение по проблемите на децата с увреждания преди края на юли, съобщи ресорният министър. Бисер Петков днес е провел среща с протестиращите майки, на която са обсъдили възможни действия за решаването на техните проблеми. Разговорът е бил основно за личната помощ за хората, които са със затруднения в личното обслужване, а те са само част от всички хора с увреждания.

Майките искат личната помощ да е регламентирана в самостоятелен закон, нещо което не беше подкрепено миналата седмица от Националния съвет на хората с увреждания, посочи министърът. Предложението на министъра е да се продължи работата по законово регламентиране на тази лична помощ в Двата проектозакона, които МТСП подготвя – за хората с увреждания и за социалните услуги. Представители на майките са включени в работната група за закона за хората с увреждания и следващото им заседание ще е в четвъртък.

Срещата днес е била особено важна, посочи министър Петков. Целта и била да се изясни на какъв компромис са готови да майките.