Цветанов: Влизаме в историята с първия вот на недоверие без аргументи

След като дебатите по вота в зала продължиха едва час и малко, обсъждането се прехвърли в кулоарите на парламента. "Тези мотиви могат да бъдат написани от второкласник", заяви шефът на ПГ на ГЕРБ

След края на дебатите по вота на недоверие срещу кабинета Цветан Цветанов го определи като безсмислен.

„Може би ще влезем в историята с вот, в който няма никакви аргументи. Вот, в който опозицията избяга от дебат и не пожелаха да водят този дебат. Тези мотиви могат да бъдат написани от второкласник“, подчерта шефът на парламентарната група на ГЕРБ на брифинг в кулоарите на парламента.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев допълни, че мотивите във вота са пълни с популизъм. Радев подчерта, че в програмата си ГЕРБ никога не са обещавали да назначават нови 6 хил. полицаи (както твърди БСП), а  само да обучи толкова от наличния състав на МВР. Според него Нинова е тежко подведена от своите експерти за данните, които изнася, защото статистиките за битовата престъпност в МВР не показват скок, а намаление. Същото се отнасяло и за ПТП-тата и загиналите по пътищата.

По повод инцидента от днес в Пловдив, при който арестант е скочил от третия етаж и е избягал, Радев коментира, че такива неща се случват, арестантите бягат, но важното е, че МВР ги хваща.

Цветан Цветанов попита БСП защо не са си изразходвали времето в пленарна зала, за да си защитят мотивите. Той изтъкна, че Българското Европредседателство ще се запомни с вотовете на недоверие в началото и края му. Цветанов заяви с нетърпение чака да види как ще гласува в петък ДПС при толкова немотивиран дебат от страна на „левицата“. Цветанов „благодари“ на ръководството на БСП и ги насърчи да продължат да работят така, „да се парцелират, да си създават взаимни врагове, защото така ГЕРБ ще завърши заедно с ОП своя управленски мандат“.

БСП имат друг прочит на случилото се в зала. Според червените депутати колегите им от управляващата партия не са защитили своето правителство и своя министър-председател. Социалистите твърдят, че управляващите безмълвно са приели изнесените от БСП факти. Според Корнелия Нинова 20 минути аргументи от опозицията били нещо нормално и било редно някой от ГЕРБ или правителството да ги коментира и да докаже обратното.

„Това, че ГЕРБ не могат или не искат да си защитят правителството, си е тяхна работа“, заяви Нинова. 

Председателят на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов беше категоричен, че толкова смешен и безсмислен вот не е виждал в живота си. Според него за българската армия в зала са се чули само общи приказки. Каракачанов заяви, че през следващите две години военнослужещите ще получат по 10 на сто увеличение на заплатите си, като общо за мандата на това правителство увеличението ще е 30 на сто. Той отхвърли категорично изнесеното от  Корнелия Нинова, че военните пилоти отказват да летят. 

Гласуването на вота на недоверие ще е първа точка от дневния ред на НС в петък 29 юни.