„Барометър“: Европредседателството вдигна рейтинга на кабинета

Политика

26-06-2018, 15:50

Снимка:

Правителствена информационна служба

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

За час и малко – депутатите обсъдиха набързо вота на недоверие

Само ГЕРБ, БСП, Патриотите и ДПС имат шансове за европарламента

В края на европредседателството доверието в правителството бележи ръст. Това сочат данните от последното проучване на социологическа агенция „Барометър България“. В края на 6-месечното ротационно председателство с покачен рейтинг са както премиерът, така и неговите вицепремиери. Общото доверие към правителството вече възлиза на 44%.

С един процентен пункт се е повишил рейтингът на министър-председателя Бойко Борисов в сравнение с месец февруари и одобрението към работата му вече е 37%. Най-одобряваният вицепремиер остава силовият Красимир Каракачанов, който отговаря и за ресор „Отбрана“ в правителството. Неговият рейтинг е 35 на сто.

29% е доверието към Томислав Дончев, а 23 – към Екатерина Захариева. Вицепремиерът с най-нисък рейтинг продължава да бъде Валери Симеонов с 15%. Това обаче е подобрение и за него, защото само преди 4 месеца се ползваше с 13% подкрепа.

Европредседателството е било положително за страната ни, заявяват 62,5% от анкетираните.

Ако евроизборите бяха днес, в Европейския парламент щяха да влязат точно 4 партии – ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти. Аут според социолозите са както „Воля“ на Веселин Марешки, така и разпокъсаните „десни“. Иначе ГЕРБ продължават да държат стабилна преднина на БСП с 35,2 на 28,6%. Патриотичната коалиция на ВМРО, НФСБ и Атака също запазва по-високи проценти в сравнение с ДПС – 17 срещу 15.