Икономическите санкции на ЕС срещу Русия вероятно ще бъдат удължени

Свят

26-06-2018, 09:06

Снимка:

Freeimages/ Vladimir Fofanov

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Москва няма напредък, отбеляза Федерика Могерини

Липса на напредък в изпълнението от Русия на споразуменията за прекратяване на боевете в Източна Украйна отбеляза вчера ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини. Напредъкът е условие за вдигане на икономическите санкции на Европейския съюз (ЕС). "Не е тайна. Вдигането на санкциите е свързано с изпълнение на Минските споразумения. Но няма никакъв резултат, за съжаление", каза Могерини след среща с външните министри на страните в ЕС, цитирана от Франс прес.
Лидерите на страните в ЕС трябва да решат в четвъртък, на срещата в Брюксел, дали ще удължат тежките икономически санкции, наложени през 2014 г., на които Москва отвърна с хранително ембарго.
Санкциите са наложени на руски банки, отбранителни фирми и петролни компании и забраняват на европейците да правят финансови инвестиции в Русия. Те бяха наложени в разгара на кризата в Украйна. ЕС наложи и санкции на близо 150 души, включително приближени на руския президент Владимир Путин. Техните авоари в европейски банки са блокирани и те нямат право на визи за ЕС.