Борисов: Дигитализацията е сферата, в която можем да бъдем първенци

Политика

25-06-2018, 16:27

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Премиерът участва в откриването на Цифрова асамблея 2018

Дигитализацията е сферата, в която можем да бъдем първенци. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриване на Цифрова асамблея 2018, която е част от събитията на българското европредседателство. Той е категоричен и че България е на първо място в Европа по брой на заети жени в професиите, свързани с технологичните дейности.

„Еврокомисарят Мария Неделчева е едно потвърждение. Наричам Мария Габриел Мария Неделчева, за да се знае, че е българска, да не си помисли някой, че е французойка. „, обянси Борисов.

„Важно е обаче мисловната и контролната дейност да остане в човека. Има професии, които изцяло могат да бъдат заменени от роботи, но контролът и управлението на машините трябва да останат у човека. Затова трябва да поставим образованието на първо място – нещо, което е приоритет на

нашето правителство. Това е бъдещето. Искаме от трети класа децата да започнат да програмират, да има wifi във всяко училище и да направим така, че не първо вкъщи да се научат да работят с телефоните и компютрите, а в училище“, категоричен е премиерът.

„Хората сме това, което машините никога няма да изместят“, смята Мария Гарбиел. 9 милиарда евро за цифровизацията отпуска ЕК за следващия програмен период.