По-солени сметки за ток и парно от 1 юли

Общество

25-06-2018, 16:05

Снимка:

Freeimages/Ross Brown

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Близо 11% поскъпва природният газ от средата на годината

От 1 юли токът и парното ще поскъпнат с повече от очакваното. 10.81% - това ще е увеличението, което КЕВР определи за цената на природния газ на обществения доставчик "Булгаргаз". Припомняме, от дружеството поискаха 18.05% увеличение. През второто тримесечие на годината природният газ поскъпна с 2.6 на сто, а от 1 април миналата година цената на суровината скочи с други 30 на сто за потребителите.

Шефът на държавната комисия Иван Иванов увери, че комисията използва всеки един механизъм, с който да защити обществения интерес и интересите на бизнеса. Той допълни, че при повече от 10 на сто увеличение на синьото гориво цената на парното няма как да поскъпне с 2-3%. Цената на природния газ определя 60-70% от цената на топлинната енергия.

Това е минималното повишение, което ние определяме въз основа на твърде високите цени на суровия петрол и петролните деривати на международния пазар, а на тях не може да влияе нито КЕВР, нито правителството на Република България, обясни Иванов.

Финалното решение за цените на топлинната енергия и електроенергията ще бъде взето на 1 юли, когато Иванов обеща да свика и специална пресконференция.