Превозвачите, които искат Закон за автомобилната камара, също обявиха протест

Общество

25-06-2018, 15:07

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

3 000 камиона излизат в страната на 4 юли, ако ГЕРБ оттеглят законопроекта

На 4 юли нов протест ще организират представители на транспортния бранш, ако Законопроектът за автомобилна камара бъде оттеглен. Решението 3000 камиона да излязат в страната е на ръководствата на Съюза на международните превозвачи, Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт и работодателската организация КРИБ. Това стана ясно след среща на министър-председателя с друга част от бранша, която пък протестира срещу създаването на камара.
Привържениците на Закона за автомобилната камара изтъкнаха, че протестът днес е манипулация и безпрецедентен рекет към изпълнителната власт, бранша и потребителите. Според изнесените данни тези, които протестират днес са 0.05% от всички компании с лицензирани дейности и 0.01% от транспортните средства в лицензите. Евгени Иванов, член на УС на КРИБ допълни, че протестиращите са най-големите длъжници на хазната, най-сериозните нарушители на пътя и на закона за обществените поръчки. Според него френският президент Макрон е прав, защото български транспортни фирми правят черни курсове в Германия и Франция.
Транспортните компании, които подкрепят Закона за Автомобилната камара настояват той да влезе в НС. Новите им предложения по законопроекта са отмяна на задължителното членство, само министърът на транспорта да издава лицензии, а членският внос да остане на едни минимални равнища.