Макрон към Конте: Никой да не ни поучава!

Меркел не очаква бързо решение по проблема с мигрантите

„Никой не бива да поучава Франция за миграцията, защото тази година тя е втората в ЕС по брой приети мигранти“. Това заяви френският президент Еманюел Макрон преди неформалната среща на 16 европейски лидери по проблемите с предоставянето на убежище и нелегалната миграция.

Думите на Макрон бяха отправени индиректно към новия италиански премиер Джузепе Конте. Заместникът на италианеца, вицепремиерът Луиджи Ди Майо заяви вчера, че „арогантна Франция“ рискувала да стане техният враг Номер 1. Италия и Гърция са страните, които ще бъдат най-силно засегнати от евентуално решение за по-стриктно спазване на правилата за връщане на мигранти в първоприемащата ги страна.

„Нека не забравяме никога нашите ценности, по този въпрос ще бъде непреклонен“, заяви Макрон.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви преди началото на неформалните разговори, че не очаква на срещата на лидерите от ЕС идната седмица да бъде намерено цялостно решение на проблема с миграцията.

„Ще се търсят пътища за разбирателство, които в същото време ще бъдат ефикасни за общите европейски интереси. Сключване на двустранни или тристранни споразумения ще е взаимноизгодно“, коментира тя.