Борисов от Брюксел: Ще настоявам за съгласие между всички държави - bulgaria.utre.bg

Борисов от Брюксел: Ще настоявам за съгласие между всички държави

24 юни 2018, 16:28 | Габи Иванова
  • Снимка:
    Правителствена информационна служба

Българският премиер говори пред журналисти преди срещата за миграцията

България се справя с бежанския натиск благодарение както на добрата работа на гранична полиция и ФРОНТЕКС, така и на споразумението с Турция. Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов преди началото на работната среща по въпросите на миграцията и предоставяне на убежище, съобщават от правителствената пресслужба.

България доказа, че като страна на първа линия може да се справи. Имаме добри резултати с опазването на външната граница на ЕС, заяви министър-председателят.

Борисов подчерта, че както страните в ЕС, така и държавите от Западните Балкани трябва да бъдат защитени. Той припомни позицията на България, която ще изложи и на срещата – незабавно затваряне на външните граници на ЕС и задължителното преминаване през граничните пунктове, релокацията на вече влезли в територията на ЕС мигранти и активна работа на споразуменията с трети страни. Българският премиер заяви, че страната ни показва как успешно може да бъде защитена външната ни граница и да се справи с миграционната вълна.

Той ще настоява като председателстващ Съвета на ЕС да бъде намерено съгласие между всички държави-членки по темата с миграцията. Министър-председателят посочи, че България, като страна на първа линия, заедно с Гърция, Италия, Испания не може да се съгласи с позицията за връщане на вече намиращите се в Европа мигранти в държавите на първа регистрация. Това би утежнило ситуацията в тези страни чрез прехвърлянето им на двойни отговорности - по опазване на граници и грижи за бежанците на тяхна територия.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика