Бивш зам.-министър: Само в женския затвор в Сливен няма мобилни телефони

Oпасност за обществото представляват бегълците от затворите от закрит тип

Само в женския затвор в Сливен няма мобилни телефони, заяви пред Нова ТВ бившият заместник-министър на правосъдието Димитър Бонгалов. Той разказва каква e била ситуацията с охраната в затворите докато той самият е бил част от правосъдното министерство.

„Имаше телефони дори в затвора от открит тип в Смолян, където няма дори покритие. От външен обект човекът си беше забравил телефона и си го беше занесъл в общежитието“, разказа той.

По отношения на бягството на Борис Иванов той обясни, че опасност за обществото представляват бегълците от затворите от закрит тип. По думите му ако престъпникът е настанен в общежитие от открит тип, това означава, че социалният работник е дал оценка, че този човек вече не би повторил престъплението си. В същото време той призна, че няма обективен критерий, с който да бъде оценена работата на самия социален работник.

„Методиката за оценка на риска е много неясна. И аз не мога да разбера как преценяват социалните работници. Не мога да разбера тази методика. Условно социалният работник е Господ в затвора. Той може повече, отколкото началника на затвора. При тези критерии, които не са обективни, социалният работник може да прави, каквото си иска. Има няколко такива случая“, разказа бившият правосъден министър.