Бутилиращите компании в ЕС трябва да рециклират 90% от пластмасовите бутилки до 2025 г. - bulgaria.utre.bg

Бутилиращите компании в ЕС трябва да рециклират 90% от пластмасовите бутилки до 2025 г.

23 юни 2018, 10:30 | Моника Гаджанова
  • Снимка:
    Freeimages/Filippo Vicarelli

ЕК не подготвя забрана за използването на пластмасовите бутилки за минерална вода

ЕК предложи забрана на пластмасовите продукти за еднократна употреба, но това не се отнася до опаковките на бутилките за вода, поясни след годишната среща на Европейската асоциация за бутилираните води в София нейният секретар г-жа Патриша Фоселар. Тя обясни, че първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за устойчивото развитие, наистина е коментирал, че сламките, приборите за хранене и клечките за уши в бъдеще ще трябва да бъдат направени от устойчиви материали, но това не се отнася до материала „полиетилен терафталат“, който бил „безопасен,  лек и подходящ за рециклиране“.

Индустрията с бутилиране на води в Европа е поела два ангажимента към ЕК. Първият – 90% от пластмасовите бутилки да бъдат събирани и преработвани за повторно използване. Вторият ангажимент на тази индустрия пред Брюксел е минимум 25% от рециклирания материал да бъде влаган в нови пластмасови бутилки. Така ще заработи на практика кръговата икономика: производство – събиране на опаковки– рециклиране – повторно използване.

Европейските компании са бутилирали и продали през 2017 г. 55 млрд. литра минерална вода, а оборотите им за периода са 1.414 млрд. евро.

Статистиката показва, че потреблението на минерална вода в Германия, Дания и Норвегия е 106 литра на глава от населението за година. За България този показател е 100 литра на човек за година, което е много близко и разкрива потенциала пред тази индустрия у нас, коментират международните експерти.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета