Източноевропейците намаляваме, западноевропейците растат – изцяло заради емигрантите

Общество

23-06-2018, 08:48

Снимка:

Freeimages/Gisela Royo

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

А реално сериозна разлика в нивата на раждаемост и смъртност няма

С около ¼ се е стопило на населението на Източна Европа само за последните години. А в същото време броят на жителите за Западна Европа расте, съобщава БТВ. През последните близо три десетилетия демографската пропаст в Европа сериозно се е задълбочила, сочи изследване на Австрийската академия на науките.

Дисбалансите обаче не се дължат на някакви сериозни различия в нивата на раждаемост и смъртност, а в миграцията, която е почти на 100% еднопосочна – на Запад. За много източноевропейци западни страни са се превърнали в дом за тях и семействата им.

Резултатите показват, че населението в 15-те най-стари държави членки на Европейския съюз се е увеличило с 12% между 1990 и 2017 г. и е намаляло средно със 7% в по-бедните 13 нови страни членки, сред които е и България.

Миграцията обяснява намаляването на населението в източноевропейските държави – в Латвия спадът е 27%, в Литва – 23%, в Босна и Херцеговина – 22%, в България – 19%, в Румъния – 15% и в Хърватия – 13%.

Обратната тенденция се наблюдава в западноевропейските страни, в които мигрантите увеличават населението. В Швейцария то е нараснало с 26%, в Испания – с 20%, в Австрия – 15%, в Белгия – с 14%, в Италия – със 7% .

Две държави от Западна Европа обаче са изключение от правилото - Ирландия и Франция.

Там увеличаването на броя на населението не се дължи на мигрантския поток, а на високата раждаемост. В Ирландия населението е нараснало с рекордните 36%, а във Франция – с 18%.

В Германия от 1990 г. насам населението се е увеличило само с 4%, въпреки големия наплив на хора, които искат да живеят там.

Въпреки че населението на ЕС се е увеличило с 8% до повече от 510 млн. души, в активна възраст са само 246 млн., като австрийските учени прогнозират, че тази стойност може да претърпи застой, а дори и спад през близките години.