При порои и наводнения бягайте от подлезите и метрото

Опасни валежи в петък и събота

Предупреждения за опасно време в петък и събота вдигна на крак кметствата и областните управи. Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е дала указания по местна отговорните институции да вземат допълнителни превантивни мерки. За петък вече очакванията са поройни дъждове да се изсипят над Видин, Монтана, Ловеч и Враца.

„Колегите от НИМХ прогнозират, че динамичната обстановка ще продължи и през следващите дни. Това наложи да пуснем указания до колегите от общините за допълнителни превантивни мерки, свързани с наблюдение на участъци от реките,  шахти, мобилизиране на доброволческия състав и др. Пуснахме указания до структурите на МВР, с които още веднъж обръщаме внимание, че тяхната готовност трябва да остане на високо ниво, така че в максимално кратък срок да се притечем на помощ, ако е необходимо“, заяви на брифинг директорът на „Пожарна безопасност“ главен комисар Николай Николов.

От звеното излязоха и със специални съвети към гражданите за действие по време на криза. При пороя в столицата преди дни много от столичани избраха да изчакат в подлези или в метрото края на стихията. А това е напълно грешно, защото при сериозно влошаване на обстановката тези, които са на ниско биха се оказали във воден капан.

„Хората трябва да знаят, че не трябва да  изпадат в паника, а да преценят ситуацията така, че да се окажат на безопасно за тях място. Те не трябва да се опитват да спасяват превозни средства, трябва да е изключено електрозахранването, както и да бъдат осигурени пакети от суха храна и питейна вода“, обясни гл. инсп. Стефан Стефанов от ГДПБЗН.