Борисов: Предупреждавах евролидерите, че ще стигнем до тук. Не ми вярваха!

Политика

22-06-2018, 12:30

Снимка:

Кадър

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Меркел, Макрон, Борисов и още четирима лидери се срещат за мигрантите

Премиерът отиде при депутатите, за да разкаже за предстоящата мини Среща на върха в неделя

Министър-председателят Бойко Борисов с изненадваща визита в Народното събрание. Премиерът говори пред депутатите за позицията на страната ни преди предстоящата мини Среща на върха на тема миграция тази неделя. „Безкрайно много теми има, по които да сме разделени, по тази имаме достатъчно причини за разбирателство“, обърна се Борисов към опозицията.

„България не иска икономически мигранти. Така направихме с афганистанците. Те са само мъже, живели са само около талибани, никога не са работили. Освен за убийства и на терор не са били учени на друго. Никъде в Европа не биха се интегрирали. Позицията ни е много ясна“, обясни премиерът.

„Ако си мислите, че ми е най-приятното да си говоря с Ердоган. Ами не ми е приятно“, отговори министър-председателят на критиките на опозицията у нас.

По отношение на самата среща Борисов заяви, че не е обичайна практика, но днес ще разговаря с Виктор Орбан, а в събота и с Ангела Меркел.

„По принцип няма такава практика, но срещата е отворена. Първо аз не знам да има партия в българския парламент, която да е съгласна да приемаме мигранти и да ни се плаща за това. Позицията ни е национално отговорна и ясна на всички“, подчерта Борисов и припомни, че той първи е предложил да бъдат строени центрове близо до местата, където има конфликт.

„В Йордания има 2 млн. бежанци и те чакат да спре войната и да си възстановят страните. Трябва да се инвестира в затварянето на всички граници – не говоря само за България, Гърция и Италия. Преди години на всички Съвети аз съм държал една и съща позиция и съм предупреждавал, че ще стигнем и до днес. Те не вярваха! Хуманността на Европа беше на първо място“, припомни българският премиер.

Борисов подчерта, че в момента цели държави в Европа се тресат от това, което сами направиха в Сирия.

„Когато мяташ ракети, когато по новините гледаме, че в Сирия няма цяла сграда, всеки с деца може да си представи какво им е на тези родители. Но това е вълна – тя първо трябва да се спре и после да се чисти, ремонтира и да се помага. Като Ирак – минаха 15 години, Тони Блеър е извини, но това няма да промени нищо“, каза той.

Споразумението с Турция трябва да работи – иначе България е в риск, категоричен е премиерът.

„Бях критикуван, че казах че „Арабската пролет“ е станала „Европейска зима“. Износът на дипломация от Европа се оказа пълен провал. Да бъдем единни, да не плашим населението. Имам нужда да знам, че парламентът ме подкрепя“, обърна се министър-председателят към парламентарната опозиция.