Шефовете на Ловешкия затвор грешно преценили, че Борис Иванов може да бъде пуснат на външен обект

Комисия проверява обстоятелствата около „отклоняването“ на затворника

Заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов беше привикан в парламента, за да даде повече информация за случая с избягалия затворник в Ловеч.

„Най-вероятно се касае за грешна преценка от страна на ръководството на затвора дали този човек може да бъде пуснат да работи на външен обект“, каза зам.-министърът пред народните представители.

Той посочи, че проверката ще покаже какъв точно е проблемът. Сформирана е комисия на най-високо равнище, която днес е в Ловеч и ще извърши проверка на обстоятелствата около инцидента.

Проданов обясни с данни, че въпреки шумните бягства с широк обществен отклик всъщност през годините рязко е намалял броят на „отклонилите се“ от затвори и общежития.

„От 2009 година насам има една устойчива тенденция за намаляване на отклонилите се – под 10 човека на година“, коментира Проданов. Статистиката сочи, че избягалите през 2005 г. са 17, през 2006 - 27, през 2007 цели 49,  а през 2008 – 45“, изброи той.

Все още продължава издирването на избягалия в четвъртък Борис Иванов. Той излежаваше присъдата си в общежитие от открит тип и работел като чистач на отворен обект.

Към 10.30 вчера сутринта служител на фирмата към която работел подал сигнал за липсата му. Правосъдно министерство е било уведомено незабавно, обясни Проданов.