Каракачанов призова да се облекчат процедурите за подрръжка на военна техника

Политика

21-06-2018, 16:56

Снимка:

Facebook

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Пред парламентарната комисия по отбрана министърът разкри какъв процент от авиацията е на земята и причините за това

 Необходимо да бъдат облекчени процедурите за поддръжка на военната техника. Нужни са и допълнителни средства за това. Това обясни министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред парламентарната комисия по отбрана, където бе изслушан. Той вече е обсъдил с колегите си от правителството предложения за промяна на Закона за отбраната, с които да се улесни поддръжката на военната техника. Освен това е възложил в МО работа по сключване на необходимите предварителни договори за ремонти. Това са договори с фирми, които могат и биха извършили ремонт на техниката, при условие, че се намерят средства за целта.

Той обясни, че в момента МО разполага с 1 млн. лв., които ще се използват за ремонт на трите хеликоптера БЕЛ. Те могат да бъдат ремонтирани в рамките на две години. Според Каракачанов обаче ще са нужни и допълнителни средства.

„И Ми-17 и Кугарите, и БЕЛ-а, изискват финансов ресурс. Представил съм сметка на финансовия министър. Само загубите от падналия хеликоптер Пантер миналата година са 50 милиона лева. Ако бяха осигурени преди години пари за поддръжката на техниката, днес нямаше да говорим за катастрофите с Пантера и Ми-17”, коментира министърът. Две към едно е нелетящата към летящата техника.

Той коментира и катастрофата с Ми-17 в Пловдив. Към момента има две версии за нея – техническа или човешка грешка.

„И в двата случая въпросът опира до пари. В случая с  катастрофата на Ми-17 в Пловдив, ако се окаже, че е причинена от техническа неизправност, ще са необходими още средства за поддръжка. Ако инцидентът е в резултат на човешка грешка, пак следва да се отделят пари за техниката за подготовка на пилотите“, обясни Каракачанов.

Той коментира и проектите за модернизация на армията.

„Имаме притеснения за всичките проекти за модернизация, възможно е да се случи всичко. Интерес се проявява от не една и две фирми, но видяхте как се случи миналата година с корабите - само една фирма подаде оферта”, посочи Каракачанов. Неговата амбиция е до края на годината да бъдат сключени конкретни договори.