Кралев: Полагаме максимални усилия за контрол на федерациите

Спорт

21-06-2018, 12:11

Снимка:

Министерство на младежта и спорта

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

За нашето управление направихме 35 мащабни проверки, в предишните години са били 20

„Полагаме максимални усилия да контролираме и проверяваме спортните федерации. Приветстваме абсолютно всички действия на Прокуратурата, които се извършват. За годините на нашето управление сме извършили 35 мащабни проверки. За предишния период те са били 20.“ Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който коментира пред Btv проверката на прокуратурата по сигнал на Политическа партия „Зелените“. В сигнала се твърди, че е имало незаконосъобразно разходване на средства за субсидиране на Българска федерация по ски.
„Съдействаме изцяло на прокуратурата. Касае е за огромен период – от 2003 до 2018 г. Периодът обхваща дейността на 8 министри“, обясни Кралев. И допълни, че на Прокуратурата са предадени огромен обем документи. „Ние също сме правили проверки. Федерацията по ски, както и останалите, са проверявани редовно. Няма установени нарушения“, допълни спортният министър. По думите му сумата от 40 млн. отпуснати средства, която е посочена в сигнала до Прокуратурата, се отнася за 15 години. „Тук са включени домакинства, финансиране на различни програми, олимпийска подготовка, високи постижения. Средствата са съобразени с много критерии- количество състезатели, класирани на олимпийски игри, социален и икономически ефект, който има даденият спорт. Анализирал съм цифрите, няма данни за разминаване в начина на финансиране“, обясни Крале. И допълни, че през последните години средствата са намалени. „Имаме увеличение за детски програми. Това е в съответствие с политиката, която имаме. Само за няколко години обучихме над 12 хил. деца“, обясни министърът.
Относно глобата на Федерацията по вдигане на тежести, за която се събират дарения, за да бъде изплатена, той заяви, че няма как от министерството да отпуснат средства, но се надява парите да бъдат събрани чрез спонсори.“В България има много млади хора, които се занимават с щанги, имаме успехи. Имаме и възможност да вземем медал от олимпийските игри, затова и усилията си заслужават“, каза още Кралев.
Министърът на младежта и спорта отбеляза и още една важна тема- борбата с уговорените мачове. Има Европейска конвенция за борба срещу уговорените мачове, която обаче не е ратифицирана само от Малта. „Конвенцията ще даде много голям тласък и би била основно средство за борба с уговорените мачове“, каза Кралев. Според статистиката във футбола явлението намалява, но в тениса се увеличава. “Много е важно Конвенцията да се приеме“, заяви министърът и подчерта, че това е бил и приоритет на българското председателството.