Не водете деца под годинка в съседни чужди курорти – не са имунизирани срещу морбили

Общество

21-06-2018, 08:54

Снимка:

Freeimages/L vd Stel

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Внимавайте каква храна ядете на морето

В началото на летния сезон има опасност от увеличаването на броя на вирусните заболявания, съобщава Нова ТВ. „Не съветвам децата под 13-месечна възраст, които не са имунизирани за морбили, да се водят на курорти в съседни държави, защото вероятността да се заразят е голяма”, обясни проф. Кантарджиев.

„Храната, която се консумира на морето, трябва да е от хубав източник. Да не избираме най-евтиното, а да е чисто”, допълни още той.

Важно е да се пие бутилирана вода. Риск носи консумацията на таратор в заведенията. Добре е и хората да си мият хубаво ръцете.

Проф. Тодор Кантарджиев коментира и случаите на салмонела в няколко столични детски градини, които бяха регистрирани в края на май.

„Салмонелата е лятна инфекция, характерна за нашия географски регион и бит. Всякаква животинска храна през лятото трябва да е много добре термично обработена. Храна не бива да се оставя извън хладилника”, поясни той.

„Салмонелата, попаднала в малко количество в храната, от месото и яйцата и престояла над 4 часа на стайна температура, развива един токсин. Това предизвиква гадене, повръщане и висока температура”, разясни още проф. Кантарджиев.

Той потвърди, че е установено в няколко детски заведения в София случаи на салмонела. Оказало се е, че микробът е един и същ.

„Това означава, че от някъде се използват общи продукти, които са заразени или обща кухня”, допълни директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.