Питаме ЕК за промените в Закона за хазарта

Страната ни е длъжна да уведоми Брюксел за изменението на закона, който е нотифициран там

ЕК трябва да се произнесе по предложенията за промени в Закона за хазарта. Това решение бе взето днес по време на заседание на Комисия по бюджет и финанси в НС. Текстовете от законопроекта трябва да се изпратят за нотификация в Брюксел, тъй като самият Закон за хазарта е нотифициран. В такъв случай страната ни е длъжна да уведоми ЕК за всяка промяна, която би изменила обхвата на закона.

Ето защо от Министерството на финансите са посочили необходимостта законопроектът, внесен от Христиан Митев и група народни представители от „Обеднени патриоти“, да бъде изпратен до Брюксел.

Основната промяна в закона е забраната за реклама на хазартни и лотарийни билети. Зад промените е и вицепремиерът Валери Симеонов, според когото оборотите от хазарта у нас се равняват на 3% от БВП, което е много повече в сравнение с други съседни на нас страни, каквато е Румъния.

Според становището на Министерство на младежта и спорта текстовете биха ограничили дейността на Български спортен тотализатор, като изтъква, че въпросните ограничения за пряка и непряка реклама, биха намалили отчисленията за министерството, които до момента са в размер на 26 млн. лв.