Македонският парламент одобри договора с Гърция

Свят

20-06-2018, 16:25

Снимка:

Twitter

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Очаква покана за НАТО на 11 юли

Договорът с Гърция за името на Македония бе одобрен от депутатите в Скопие. На пленарното заседание присъстваха общо 69 народни представители и всички гласуваха с „да“. Депутатите на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха на гласуването. Още вчера те обявиха, че бойкотират заседанията на парламента, защото не са съгласни с договора.

Споразумението за името на Македония вече е в ръцете на президента Георге Иванов. Лично председателят на парламента Талат Джафери е предал документа на президента. Иванов има седем дни да го подпише. Ако откаже, което е твърде вероятно предвид неговото несъгласие с документа, споразумението се връща в пленарната зала. При второто гласуване в парламента договорът трябва да получи подкрепа от 61 депутати. След това Иванов няма да има избор и ще трябва да го подпише.

"Договорът бележи началото на края на несигурността за Македония и предоставя достойно и приемливо решение за двете страни, с което завинаги се потвърждава македонската идентичност и език", отбеляза Заев.

Той съобщи и че в дневния ред на срещата на НАТО на 11 и 12 юли е заложена точка за поканата на Македония в Алианса.