БСП внасят вота на недоверие

Гласуването е обречено на неуспех – подкрепят ги само ДПС

БСП внася вот на недоверие срещу правителството. Левицата иска свалянето на кабинета заради сектор „Сигурност“. Гласуването е обречено на неуспех, тъй като социалистите имат подкрепата единствено на Движението за права и свободи. Дори „Воля“ на Веселин Марешки направи заявка, че няма да гласува заедно с БСП и ДПС.

Иначе от левицата посочиха няколко конкретни причини за искането си – бягството на двамата затворници от Централния софийски затвор, случилото се в Ботевград и битовата престъпност в Угърчин. Като причина да поискат свалянето на правителството, те посочиха дори авиокатастрофата с военния хеликоптер.

Управляващите партньори от ГЕРБ и Обединени патриоти нееднократно са уверявали, че коалицията е стабилна. Вота на недоверие на тема „Сигурност“ е насочен конкретно срещу двама министри – на вътрешните работи – Валентин Радев от ГЕРБ, и на отбраната – вицепремиера Красимир Каракачанов от ВМРО.

Това е втори вот на недоверие срещу правителството, внесен от БСП. Първият беше на тема „Корупция“ и беше отхвърлен без затруднения за управляващата коалиция.