По-високи цени на парното и тока от очакваното

Общество

19-06-2018, 16:07

Снимка:

Freeimages/Tomasz A. Poszwa

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Конкретните суми стават ясни на 1 юли

По-скъпо парно и ток ни очакват след броени дни. Окончателно новите цени ще са ясни на 1 юни и ще влязат в сила от същия ден. Все още не е ясно с колко ще поскъпне електрическата и топлинната енергия, но повишението ще е по-голямо от предвиденото. Причината е увеличаване на цената на природния газ с близо 11 %.

Представените в края на май изчисления на КЕВР сочеха поскъпване на тока средно с 1.89 на сто, вместо поисканото от електроснабдителните дружества средно около 5 процента. При парното поскъпването се изчисляваше средно на  1.64 на сто. При тези сметки обаче не бе взета предвид новата цена на синьото гориво.

"Не може природният газ да нараства с над 10 процента и той формира 60 до 70 процента от цената на топлинната енергия, и да се поиска средно увеличение 2-3 процента. Аз съм убеден, че ще постигнем цени, които са възможно най-ниските при това увеличение. По отношение на електроенергията, влиянието на цената на природния газ е опосредствано, чрез добавката "задължение към обществото" влиянието там ще бъде значително по-малко“, обясни шефът на КЕВР Иван Иванов.

Той обаче не се наема да коментира конкретни цифри.

Все пак има и добра новина газът ще поскъпне с 11%, а не както искаха от „Булгаргаз“ ЕАД с 18,05 на сто.