Повечето българи не се смятат за рискови шофьори

Общество

19-06-2018, 13:27

Снимка:

Freeimages/cylonka Bsg

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Масово обвиняваме другите за катастрофите

Повечето българи или над 80% не се смятат за рискови шофьори. Българинът има много висока сомооценка за собственото си поведение на пътя.  Това показват данните от SDIndex (Индекс за безопасно шофиране), който представя самооценката на поведението и реакциите на шофьорите на пътя в рутинни и рискови ситуации. Оказва се, че изключително висок е процентът на шофьорите, които смятат, че другите са виновни при инцидент.

Най-чести причини за катастрофи?

Над 90% от случаите на пътно-транспортно произшествие са заради човешка грешка. Най-честата причина е разсеяността. Често грешките, които шофьорите допускат са причинени и от непознаване на правилата или липса на умения. Другата причина за катастрофа е най-вече неправилно изпреварване.

Кои са джигитите на пътя?

По-рискови шофьори са висшистите и софиянците, както и водачите на по-мощни автомобили. Противно на общоприетият стереотип се оказва, че няма зависимост между пола и поведението на пътя. Жените и мъжете реагират по еднакъв начин на пътя. 

Къде е България на картата на Европа?

България е на едно от водещите места в Европа по брой загинали от пътно-транспортни произшествия. През изминалата година има над 600 жертви и над 8000 ранени при катастрофи у нас.

Почти половината българи притежават шофьорски книжки, като мъжете шофьори в страната преобладават. Националното представително проучване е направено сред 1000 активни шофьори на възраст 17-75.