Макрон при Меркел заради мигрантите

В Германия коалицията се тресе заради проблема с границите

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон се срещат в Берлин заради кризата с мигрантите. Решението как да се действа спрямо търсещите убежище е казус, който разделя лидерите в Европа, а в момента е повод и за вътрешнополитически сътресения в Германия.

Коалиционният партньор на Меркел от ХСС и вътрешен министър Хорст Зеехофер вчера даде две седмици ултиматум на Меркел, за да постигне общоевропейско решение. Той заплаши че ако това не се случи е готов на своя отговорност да нареди на гранична полиция, които са под шапката на неговото министерство, да връщат мигранти.

Въпреки че Меркел отвърна на Зеехофер, че нищо няма „да става автоматично“ в случай на невъзможност за постигане на сделка, е безспорно че има повод да се притеснява за коалицията. Иначе Меркел смело припомни на Зеехофер, че тя, а не той определя политиките.

Реално Ангела Меркел ще трябва да вземе тежко решение по какъв път да поеме, защото пред нея са поставени две противоречащи си искания, които няма как да бъдат изпълнени едновременно.  

От една страна Зеехофер настоява мигрантите, които стигнат до границата, да бъдат връщани в страната, които ги е приела първа на територията на Европа. От друга обаче новият италианският премиер Джузепе Конте вече отказа да приеме кораб с над 630 нелегални на борда и подчерта, че не е честно страната му сама да се бори с предизвикателството.

Италия и Гърция на практика са европейските страни, които посрещат миграционния натиск.