В разгара на Световното – лоша новина за Москва

Свят

18-06-2018, 16:34

Снимка:

Freeimages/ Vladimir Fofanov

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Санкциите срещу Русия остават поне още 1 година

Въпреки, че Русия е обхваната от положителни емоции около Световното по футбол, което се провежда там, неприятна новина застигна Москва.Европейският съюз удължи санкциите срещу Русия с още една година. Ограниченията ще са в сила до 23 юни 2019 г. Санкциите са заради незаконното анексиране на Крим, което Брюксел категорично осъжда. ЕС категорично стои зад Украйна и териториалната й цялост.

Санкциите са свързани с забрана на европейски граждани и компании да инвестират в Крим и Севастопол. Забранено е да се внасят продукти от там, да се купуват имоти там или да се развива туризъм. Дори круизните кораби нямат право да предлагат тази дестинация, а самолети могат да кацат на летището в Крим само при извънредна ситуация.  

Мерките включват също забрана на износа на някои стоки и технологии, които може да се използват за транспорт, телекомуникации или в енергийния сектор - особено в петролния и газовия или в проучването за полезни изкопаеми, както и в отбранителния и финансовия сектор.

През март ЕС удължи и санкциите, с които бяха замразени активите на 155 души и 38 компании до септември месец.

Мерките, географски ограничени до Крим и Севастопол, се налагат успоредно с икономическите санкции срещу Русия заради ролята й в украинския конфликт. Тези наказателни мерки срещу Русия изтичат на 31 юли 2018 г.