Паркираш на тротоара в София – 200 лв. глоба

Политика

18-06-2018, 15:13

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Няма измъкване от скобата

Предлагат се нови по-високо глоби за неправилно паркиране в столицата. Предвижда се при паркиране на тротоар, на зелена площ или на пешеходна пътека вече да се плаща глоба от 200 лв., а не както досега 50 лв. 200 лв. ще е глобата и за паркиране на място, предвидено за хора с увреждания.

По-строги правила се предвиждат и при поставяне на скоба, като причината са зачестилите случай на премахване на скобата от самите граждани. Ако водачът на превозното средство, на което е сложена скоба, реши да премахне сам скобата, той ще носи отговорност за това. Същият ще трябва да заплати сумата за всеки час престой до края на работното време на зоната, независимо от това дали автомобилът е напуснал мястото на нарушението. Водачът ще трябва да заплати и стойността на скобата, която е отнел или повредил при свалянето.

Глобата за поставяне на скоба е 30 лв. и сума за всеки час от престоя в платена зона. Ако до края на работния ден колата не е преместена, ще бъде вдигната с паяк.

За улесняване на трафика и паркирането в центъра се предвижда и увеличаване на синята и зелената зона в районите  "Горни Лозенец", "Възраждане", "Красно село" и "Оборище". Променят се и правилата за паркиране за живущите в кварталите с платено париране. Те вече ще могат да си вадят стикери за паркиране за срок от 2 години. Досега срокът бе само 1 година. На един апартамент могат бъдат регистрирани само три автомобила и то на хора, които реално живеят там.

Добрата новина е за собствениците на електромобилите. Те могат да си извадят стикер за безплатно паркиране в синя и зелена зона, който е безсрочен.

В момента тези предложения са публикувани за обществено обсъждани и се очаква след месец да бъде взето окончателно решение дали да бъдат въведени.