Западните Балкани – труден, но отговорен приоритет

Политика

18-06-2018, 13:30

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Президентът и премиера подчертаха важността на темата, повдигната при европреседателството ни

Европейската перспектива пред Западните Балкани, единството и сигурността са приоритетите на председателствето ни, които го превърнаха в ключово за Европа. Това бе основният извод днес по време на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС.

Според президента Румен Радев сме показали кураж и сме дали ефективни решения по време на председателството ни.

„Българското правителство показа кураж, като избра много трудна тема. Регионът е крехък и няма гаранция за успех. Но някой трябваше да поеме отговорността, както и да започне дискусия и да предприеме действия. Българското правителство показа постоянство, като върна фокуса върху Западните Балкани в една много деструктивна среда. Казваме, че ако не дадем европейска перспектива на Западните Балкани. Рано или късно те ще дадат Балканска перспектива на Европа“, заяви държавния глава.

Премиерът Борисов подчерта, че именно европейската перспектива за Западните Балкани е гарант за мир и избягване на военни конфликти.

"Най-новата война беше тук на Балканите - в Косово. Решихме да дадем пример с колегите от Македония и това, което не можахме да постигнем с десетилетия, с колегата Зоран Заев успяхме да постигнем - да подпишем договора. Много се радвам, че тук в София Ципрас и Заев на среща на върха на Западните Балкани съобщиха, че ще подпишат. Доволен съм че Хашим Тачи и Александър Вучич тук в София успяха да си подадат ръка. Положихме доста усилия, има съществен напредък и оптимизъм“, заяви Борисов.

Премиерът отправи и предупреждение:

„Ако сега не се помогне на Западните Балкани, след това ще е много късно и големите геостратегически играчи само това чакат, и Русия, и Турция, и Щатите, и Китай. Така че ако не сме ние и ЕС, най-лесният начин да се влезе в Европа е през Западните Балкани като сфера на влияние. Нищо не струва. Смятали сме го, с магистрали, с жп линии, с пристанища, с дигитална инфраструктура. Ще отиде за следващите 10-15 години, не повече от 32-33 млрд евро. А казват, че войната в Косово, Сараево ни е струвала над 50 млрд.“

По време на председателството си поставихме амбициозна задача и я изпълнихме - да градим мостове и да бъдем медиатор, който води конструктивен диалог. Това каза министърът за Българското председателство Лиляна Павлова.