Продължават срещите между майките на деца с увреждания и социалния министър

Палатковият лагер остава до приемането на закона

Продължават и днес срещите между майките на деца с увреждания, омбудсманът и социалния министър Бисер Петков. След разговорите в социалното министерство трябва да стане ясно колко ще струва законопроектът за личната помощ. Разчетите трябваше да бъдат готови до петък, но тъй като от социалното министерство не разполагаха с данни за потребностите на отделните групи лица с увреждания, пресмятането беше удължено с три дни.

Според майките, ако имаше работещ и прецизен електронен регистър на хората с увреждания, процесът нямаше да бъде спъван. „Те не знаят какви са специфичните потребности на хората с увреждания, на какви места се намират и от какво имат нужда“, коментира една от представителките на майките.

„Днес продължаваме да работим. Експертите на министерството работят, ние работим. Нямаме новини“, заяви пред журналисти омбудсманът Мая Манолова. Очаква се утре да се проведе заседание на Националния съвет на хората с увреждания, по време на който ще бъде обсъден законопроектът с финансови разчети и възможни варианти.

На въпрос какво ще се случи с протестния палатков лагер, майките обясниха, че такъв ще има до приемането на закона. Ще зависи и от отговорите на институциите дали протестите ще се разраснат и дали ще има други протестни действия. 

„Хората с увреждания в България са много, парите които са необходими също“, подчертаха представители на протестиращите майки. По думите им няма вариант да се прави компромис нито с държавата, нито с децата, нито с възрастните хора с увреждания.