Бият се версиите на депутата от БСП и на мъжете с пистолета

Двамата от град Левски са освободени, защото за момента няма достатъчно доказателства срещу тях

Сериозно разминаване има във версиите на депутата от БСП Явор Божанков и двамата мъже от град Левски, които бяха задържани, защото му размахали пистолет на АМ „Хемус“. 28-годишният народен избраник разказа пред Нова ТВ как изпреварвал автомобил на магистралата в петък, когато отзад бързо се приближила кола и започнала да присветва с фарове. Когато се разминали, насочили оръжие срещу него. Ивайло Павлов от град Левски е шофирал другия автомобил в петъчния следобед. До него е пътувал приятелят му Ивайло Белчев, обвинен, че е извадил пистолет срещу Явор Божанков, докато го изпреварват.

Версията на двамата мъже от другия автомобил, които засега са освободени заради несъбрани доказателства, е съвсем различна. Те разказват, че червеният депутат завил в дясно без мигач, намалил нарочно, за да го блъснат отзад, изравнил се с тях и си размахал депутатската карта. После се обадил на полицията да ги арестуват.

„Това си ми е лично оръжие, беше ми в чантичката. Не, абсурд, не съм му го вадил. Просто ми беше на таблото, защото си подреждах чантичката – бях го извадил предварително, вътре имах пари, снимки дето ходих на зъболекар, документите… В момента, в който той наби спирачките аз го взех, защото щеше да падне. Явно тогава го е видял“, кълне се Ивайло Белчев.

„В този момент, в който се разминахме с него, той изкара една карта. Отвори си прозореца, бръкна си в лявата шофьорската врата и изкара една карта – бяло, зелено, червено, ние не я знаем даже каква е. Това стана на два, три пъти. Беше на косъм да ни удари нарочно. Значи той като видя, че му мигаме с фаровете не намали и да се свие в дясно. Пред него нямаше никакви автомобили. А той реагира с рязка спирачка, за да може да ни удари. После мина в дясно, най-демонстративно си свали лявото стъкло и си показа картата, че е депутат“, твърдят мъжете.

Явор Божанков отрича това.

„Това не е само моята дума срещу тяхната. Има свидетел на случката, който вече даде показания. Разбирам, че те са заплашени от наказателна отговорност, защото това е престъпление, но в случая човешко и правилно е по-скоро да се поднесат извинения. В случая не виждам нито съжаление, нито каквато и да било друга реакция, така че ще търся правата си докрай”, разказа социалистът.

„Това, което се случва, не може да бъде причина да се извади бойно оръжие посред бял ден. Причините са много дълбоко и нашето общество наближава границата на нетърпимостта, от която няма връщане. За съжаление, и народните представители стават жертва на агресия, както всички хора”, добави Божанков.