Преговорите продължават – Бисер Петков се среща с майките на деца с увреждания

Протестът не спира, ако и днес няма решение се включва и Русе

Протестиращите майки на деца с увреждания ще се срещнат за пореден път със социалния министър Бисер Петков. Очакванията са в срещата отново да участва и омбудсманът Мая Манолова, а от министерството да представят финансови разчети.

Има проект на Закон за личната помощ, изготвен от екипа на Манолова, който се разглежда сериозно от Министерството на труда и социалната политика. В него се предвижда хората, които имат право на пенсия с добавка за чужда помощ, да кандидатстват за лична помощ на база на оценка на потребностите.

По време на среща на Бисер Петков с майки във Варна миналата седмица той уточни, че по данни на НОИ над 80 000 пенсионери получават добавка към пенсията си за чужда помощ. В същото време хората с увреждания в страната са близо 500 000 и организациите на и за хората с увреждания поставят въпроса защо подкрепата се насочва само към определен кръг от хора.

Протестиращите майки и експерти на министерството са работили съвместно и през почивните дни, за да стане ясно кои хора с увреждания от каква лична помощ имат нужда и тя да се остойности първо в часове, а след това и в пари, съобщава БНР.

А ако и днес не бъде постигнато решение по проблемите на децата с увреждания, в протеста ще се включат и майки от Русе.