Македония и Гърция подписват договора за новото име

Свят

17-06-2018, 10:09

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Захариева: Целта ни е на 26 юни Македония да започне преговори за членство в ЕС

Историческото събитие ще бъде в гръцкото село Псарадес

Историческият договор за новото име на Македония се очаква да се подпише днес. Премиерите и външните министри на Гърция и Македония се събират в гръцкото село Псарадес. На събитието ще присъстват върховният представител на Евросъюза за външната политика Федерика Могерини, еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан, както и заместник генералния секретар на ООН Розмари ди Карло.
На 12 юни стана ясно, че Атина и Скопие са се договорили за новото име на съседката ни. Името Северна Македония беше договорено от македонския премиер Зоран Заев и гръцкия му колега Алексис Ципрас. Очаква се с подписването на договора между двете държави да се сложи край на 27-годишния спор за името на съседката ни. Международната общност приветства новото име. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че "историческо споразумение" е "свидетелство за дългогодишната дипломация". "Проява на водачество в региона и отвъд него" – така определи решението на спора главният секретар на ООН Антониу Гутериш. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини каза, че европейската перспектива на Западните Балкани е "ключов стимул за това споразумение в духа на добросъседското сътрудничество".
Подписването на договора обаче не е окончателният финал на сагата между държавите. За да стане официално името Северна Македония, съседите ни трябва да си променят конституцията си. За да я променят, трябва да получат подкрепа – и от парламента, и от народа. През есента в Македония ще има референдум.
И в двете държави опозицията реагира негативно на договорката. Гръцката опозиционна партия "Нова демокрация" обяви, че ще внесе предложение за вот на недоверие срещу Ципрас. Вчера поддръжниците на Ципрас в парламента отхвърлиха инициативата на опозиционната партия. И така правителството на Ципрас оцеля при вота на недоверие. Това беше първият вот на недоверие срещу правителството, откакто е на власт от 2015 г. Опозицията в Скопие също не прие името северна Македония. Според ВМРО- ДПМНЕ премиерът Заев е продал най-висшите национални интереси.